Denne artikkelen tar for seg kortslutningssikring av sporveksler.
Som eksempel er her brukt en Peco kode 75 Electrofrog sporveksel.
Start med å fjern de to metalltrådene på undersiden av vekselen, se bilde 2.
Disse løsnes ved f.eks. å stikke en skrutrekker ned ved siden av loddepunktene og dreie rundt. I de fleste tilfellene vil da tråden løsne ganske lett.
Bilde 2, disse to metalltrådene må fjernes
Så skal det loddes fast ledninger til strømforsyningen av sporvekselen. Det er lettest å lodde fast ledningene dersom det fjernes litt av plasten, vist i bilde 3. Bruk skalpell e.l.
Bilde 3, skjær bort litt plast for lettere å komme til med loddebolt
Fortinn deretter skinnene på undersiden der ledningene skal loddes, se bilde 4.
Bilde 4, fortinn stedene der ledningene skal loddes
Avisoler (ca. 10 mm) og fortinn de ledningene som skal loddes fast.
Lodd så ledningene fast til skinnen som vist i bilde 5.
Bilde 5, lodd tilførselsledninger fast mellom skinnene
Vekseltungene må sikres en varig god elektrisk kontakt. Dette gjøres ved å lodde på noen tynne ledninger (tynne enkeltkordeler fra ledning) mellom tungene og de faste delene på oversiden av vekselen. Lodd disse på yttersiden av skinnene, slik at de ikke kommer i konflikt med hjulflenser, se bilde 6.
Bilde 6, lodd tynne kobbertråder på utsiden av sporet
Kortslutningssikring
Kryssingspissen er den delen på vekslen som må kortslutningsbeskyttes. Som kortslutningsbeskyttelse kan du f.eks. bruke en Multifuse (også kjent under betegnelsen Polyswitch). Dette er en slags elektronisk sikring, som raskt øker sin motstand når det går for mye strøm igjennom den (blir varm). Når kortslutningen oppheves kjøler sikringen seg raskt ned og begynner å lede igjen. Jeg har gode erfaringer med å benytte 300mA Multifuse. Strømstyrken i dette tilfellet indikerer hvor stor strøm som kan gå gjennom komponenten før den «kniper igjen», blir høyohmig og holder (kortslutnings)strømmen nede på et lavt og ufarlig nivå. Dette er tilstrekkelig til å holde et lokomotiv gående gjennom sporvekselen, komponenten kan holde kortvarig minst 500mA uten å knipe.
Disse kan kjøpes fra f.eks Elfa (art.nr. 60-275-02).
Disse komponentene er av OFM-type, dvs beregnet for overflatemontasje (i motsetning til hullmonterte komponenter). Slike komponenter er vanskelig å lodde for nybegynnere, men her er et triks som gjør dette noe enklere:
Hold fast komponenten under loddingen med et egnet redskap som kan avlede varmen. En «omvendt» pinsett fra Biltema (art. nr. 19277, sett med 4 pinsetter) er meget godt egnet til dette.
Bilde 7, lodding av ledninger til OFM multifuse, legg merke til at den ene ledningen best loddes fast på innsiden, mens den andre festes på utsiden.
Etter at ledningene er loddet, bør komponenten beskyttes med en bit krympestrømpe. Krymp på plass og klem sammen på oversiden av komponenten med en flattang umiddelbart etter krympingen, se bilde 8.
Bilde 8, Multifuse, før og etter montering av ledninger og krympestrømpe
Lignende komponenter finnes også for hullmontasje og er nok et bedre valg dersom du ikke er spesielt loddekyndig.
F.eks. Elfa har følgende komponent (art.nr. 60-270-49) som kan benyttes, se bilde 9.
Bilde 9, Multifuse/Polyswitch, for overflatemontering (venstre) og hullmontasje (høyre)
Til sist et oversiktsbilde av ledningene som er loddet til sporvekselen. Legg merke til at kortslutningsbeskyttelsen er loddet til vekselen (til høyre i bilde 10), den er loddet fast til den tynne metalltråden som kommer fra kryssingspissen.
Bilde 10, ferdig modifisert veksel
Nå er vekselen kortslutningssikret og klar til å monteres. Husk å isolere kryssingsspissen med plastlasker e.l.
Artikkelen ble opprinnelig publisert 28/12 2010.