Selvbygging av kjøretrådsmaster

Bygging av norske kjøretrådsmaster av tre.
Jeg valgte å lage modeller av eldre norske tremaster.  Disse mastene vitner om tidligere epoker ved NSB, men det er fortsatt en rekke av disse i bruk rundt om på landets linjer.

Disse mastene er, selv om det er benyttet tynne materialer, svært solide.  Mastene er konstruert for å stå på FREMO hovedbanemoduler og er derfor laget for å kunne tåle transport.  Med så tynne materialer som i disse stolpene, er det meningen å ikke benytte noen kjøretråd.  I H0 ville en forbilderiktig kjøretråd være i underkant av 0.14 mm tykk.  Den ville være vanskelig å få pen og solid, og ville i tillegg knapt være synlig.  Tråden er derfor utelatt.

Til selvbygging av tremaster benyttes følgende:

 • messingrør el. messingstang, 2.5 mm diameter (lengde ca 125 mm)
 • gitarstreng, 0.30 mm
 • gitarstreng, 0.25 mm
 • isolatorer, Sommerfeldt nr. 305 (24 stk i pakken, 2 stk benyttes pr. mast)
  eller to halvparter Sommerfeldt nr. 150 (24 stk i pakken, 1 stk benyttes pr. mast)
 • Maling:  Grunning (sprayboks)
  stolpe; f.eks. Humbrol 33, 64, 94 og 113
  utligger; f.eks. Humbrol 27
  isolatorer; f.eks. Humbrol 20

DSCF1581_600
Gitarstrenger og isolatorer.

Start med å kappe til stolpen, ca 125 mm lang.  Bor deretter de fire hullene i stolpen, bruk f. eks. 0.5 mm bor til dette.

stolpe
Boreanvisning, stolpe

Kapp delene til utliggeren.  Skråstaget, med 0.30 mm tråd, skal være ca. 36 mm.  Det øvre staget skal være ca. 40 mm og det nedre ca. 50 mm langt, begge disse skal være 0.25 mm tråd.  Etter at alle delene er kappet, bøyes de til som vist på bildet under.  Lodd sammen trådene som vist på bildet under, bruk loddevann for å få en god lodding.

DSCF1598_600
Bøy gitarstrengene som vist til venstre, og lodd sammen på to steder (vist på høyre side)

Tre deretter på isolatorene og bøy trådendene som vist på bildet under.  Utliggeren loddes så fast til de øvre hullene i hullparene på stolpen.

DSCF1600_400
Utligger, med isolatorer montert.

Bøy så til to mastefester av 0.25 mm gitarstreng.  Bitene bøyes som vist på bildet under.  Tre deretter bitene inn i de nedre hullene i stolpen og opp i isolatoren.  Lodd bitene fast i stolpen.  Deretter kan isolatorene limes fast til utliggeren med CA-lim.  Bruk en knappenål for å påføre limet inni hullet i isolatoren.

DSCF1611_400
Nedre mastefester, før montering.

Dersom du benytter messingrør (istedet for messingstang) til stolpe, må røret loddes igjen på toppen.  Fil etterpå for å få toppen flat.

Når masten er ferdig sammensatt, skal den grunnes.  Etter at grunningen er skikkelig tørr kan du gå igang med å male alle delene, begynn med stolpen.  Den males med en blanding av forskjellige farger, se fargeforslag i materiallisten øverst på siden.  Trikset er å ikke blande fargene på forhånd, men mens du maler.  På den måten får man lettere frem fargestrukturen i stolpen.  For ytterligere å illudere treverk, kan du dra penselen over stolpen når malingen er i ferd med å tørke.  Det blir da lett å få frem striper i malingen som gjør stolpen enda mer realistisk. Mal sort, mørkegrå e.l. på toppen (oversiden) av stolpen.
Utligger males deretter (mellomgrå) og tilslutt isolatorer.  Til isolatorene benytter du blank maling.

Når all malingen er skikkelig tørr, kan festebåndene rundt stolpen lages.  Jeg benytter enkeltkordeler fra en flertrådet (7) 0.22 mm² kabel.  Ledningsbitene slås rundt stolpen, tvinnes stramt og klippes av ca 2 mm ut fra stolpen. Den utstikkende biten bøyes så rundt utliggerfestet.

DSCF1634_400
1 stk ferdig stolpe.

Mastene er laget lengre enn de skal være for at de lettere skal kunne festes i underlaget.  Plasseringshøyde fra skinnens overkant til utliggers underkant i FREMO er 70 mm.

Artikkelen var første gang publisert 1/5 2004.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s