Elektrisk kobling av FREMO moduler

Den elektriske koblingen av FREMO moduler er svært enkel (ihvertfall så lenge man snakker om strekningsmoduler). Man skal ha bøssinger/ledninger i hver ende, en tykk gjennomgående 2-leder samt minst to «tappinger» til hver av skinnene.
Skinnen som er nærmest «fjell»-siden på modulen skal tilkobles minus (blå eller sort), «dal»-siden til pluss (rød). Start med å lodde ledninger fast til skinnene. Disse ledningene bør loddes fast til skinnen før den monteres, da er det lettest å få det pent. Benytt skikkelig kvadrat på ledningene til skinnen, jeg benytter gjerne 0.5 – 0.75mm². Ledningene loddes fast på undersiden av skinnen. Bor så hull gjennom skinnetraseen og trekk ledningene gjennom, se bilde under:

strom1

Før deretter ledningene bort til endene på modulen, der de skal kobles sammen med den gjennomgående ledningen. Kravet til gjennomgående ledning er minimum 1mm², det anbefales gjerne at du benytter f.eks. 1.5mm² PR-kabel (installasjonskabel).

Jeg har valgt å lage en tilkoblings-«boks» i hver ende av modulen, både for ryddighetens skyld og for beskyttelse av koblingspunktene. Denne «boksen» består egentlig bare av to treklosser og en bit huntonitt. Den ene treklossen er allerede der fra før av, fordi den også har som funksjon å holde skinnetraseen i rett høyde, se de to bildene under («åpen» tilstand):

strom2 strom3

Som tilkoblingsledninger kan du f.eks. benytte 40-357-13 (rød) og 40-357-39 (blå) eller 40-357-05 (sort) fra Elfa, alternativt 40-359-11 (rød), 40-359-29 (blå) eller 40-359-03 (sort). Alle disse ledningene er 1 meter lange og er tilstrekkelig til 2 moduler. Som bøssinger kan f.eks. 40-612-14 (rød) og 40-612-48 (blå) eller 40-612-06 (sort) fra Elfa benyttes.

Lodd ledninger og bøssinger sammen som det fremgår av bildet over.  Den ene gjennomgående ledningen, den ene ledningen fra skinnen samt tilkoblingsledningen loddes sammen (skjult av gul isolasjonstape på bildet), den andre gjennomgående ledningen samt den andre ledningen fra skinnen festes til bøssingen, enten ved lodding eller bruk av ringsko som på bildet.  Pass bare på at ingen ledninger blir forbyttet, det skal være minus på den høye siden av modulen og pluss på den lave modulsiden.

Denne artikkelen ble første gang publisert 20/5 2002.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s