Lokombygging (eller total makeover av et billiglok)

Utgangspunktet var en GP-9 fra Walthers Trainline, innkjøpt hos en lokal forhandler for godt under 500 kroner.

Prislappen sa 550 kroner, men forhandleren hadde rabatterte priser grunnet opphørssalg. Uansett, for den prisen kan man ikke forvente all verden, men loket har faktisk midtplassert motor m/svinghjul, god tyngde samt drift og strømopptak på alle aksler. Detaljeringen var det derimot så som så med. Så før loket hadde kjørt så mye som en meter, startet jeg med ombyggingen. Jeg begynte med å granske en mengde med fotografier på nettet for å se hvordan ting «egentlig» skulle være. Loket var i en litt for «ny» periode for meg, så jeg bestemte meg for å lakke om deler av det. Grønnfargen (Humbrol 101) og det sorte (Humbrol matt 33) ble påført med pensel, de hvite stripene i fronten (Humbrol matt 34) ble sprayet med sprøytepistol.

DSCF1962 DSCF2047

Det manglet stigtrinn foran, bak var det bare noen støpte antydninger og disse ble skåret bort med en skalpell. Nye stigtrinn ble bøyd til av tynn metalltråd, montert og lakkert. Slangene som henger foran og bak (MU hoses), er laget av kobbertråd, som ble flatklemt nederst for å illudere koblingsstykke. Jeg boret hull og limte på plass. Overgangslemmen foran og bak ble skåret bort og erstattet med tilskårede plastbiter, limt på høykant i stedet for stikkende rett ut. Vindusrammene på sidevinduene ble malt med Humbrol 56. Alle sorte rekkverk ble malt om til grønn og hvit. Vinduet foran var altfor lavt og manglet midtstolpe. Dette ble løst ved å file åpningen større og sette inn en liten plastbit til midtstolpe.

Belysning
Originalt satt det en lyspære i førerhytta, den var forsøkt skjermet, men fungerte mest som en «høyfjellssol» for mannskapet. Lyspæren ble fjernet og erstattet med en hvit lysdiode, skjermet mot lys ut i førerkabinen. Bak var det ikke lys i det hele tatt, men det satt et par korte klare plastbiter i lyktehusene. Jeg måtte frese ut litt av ramma innvendig for å få plass til en liten hvit SMD diode. Lyktene ble forlenget med litt epoksylim. Nummerskiltene ble skrevet ut på printer og limt fast. Foran er de blitt belyste, bak ville det blitt for mye jobb med fresing.

Smussing
Først ble endel områder rustmalt med pensel (Humbrol matt 62 og matt 113), malingen ble tynnet med terpentin. Deretter fikk loket en omgang med smussepulver. Fotografiene av originalen ble brukt flittig som rettesnor. Boggisidene ble tatt av og smusset for seg. Selve boggiene ble maskert slik at ikke hjulene ble dekket med lakk. Så var det klart for noen omganger med sprøytepistol. «Skitten» er en mikstur av rust, brun, sort og grå farge, oppå toppen ble loket sprayet med sort. Deretter ble smussingen forseglet med et lag matt klarlakk. Vinduer og lykter ble deretter vasket rene med en Q-tip dyppet i isopropanol.

DSCF1965 DSCF2044

Delekostnadene ved ombyggingen har vært minimale, alt jeg benyttet hadde jeg faktisk liggende. Noen timer har det tatt derimot, men det har bare vært gøy.

Dekoder er satt inn, og nå er loket klar til bruk.

DSCF2053_700

Artikkelen ble første gang publisert 26/5 2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s