Maling av teakstruktur

Det finnes en rekke forskjellige teknikker for å lage teakstruktur på vogner. Den metoden jeg foretrekker å bruke forklares her.
Denne metoden fungerer både på plastvogner og messingbyggesett. Metoden kan ta opptil et par uker å gjennomføre (mye tørketid), så det er smart å ta flere vogner samtidig.

Før du setter igang med malingen bør du lete opp bilder av teakvogner og studere grundig hvordan originalen ser ut. Du vil finne stor variasjon i fargen avhengig av vognens tilstand.

Etter grunning av vognen legges det på et lag med gulfarge, jeg benytter Tamiya TS-47 Chrome Yellow på sprayboks.

DSCF0832_1200
Vognen etter et lag med gult. Taket er dekket med bandasjetape (12,5 mm) og malt med Humbrol matt 140. Husk skjøter i pappen, rullene var 10 meter lange i 1:1.

Når gulfargen er helt tørr, kan du begynne å legge på teakfargen. Denne blandes av Humbrol 133 Satin Brown (1 del), Humbrol matt 49 Clear (2 deler) og terpentin (3 deler).

Trikset her er å legge på fargen i flere (mange omganger) til du er fornøyd med resultatet. Jeg ender som regel opp med mellom 4 og 6 lag. Mal alltid i bordenes lengderetning med en tynn pensel, jeg anbefaler penselstørrelse rundt  1 eller 2 . Ikke mal for jevnt, da får du ingen struktur i treverket. La hvert lag tørke godt (1-2 døgn) før du legger på neste, hvis ikke risikerer du at du maler vekk forrige lag.

DSCF8077_1200.jpg
Etter ett strøk med «teakfarge»

Vindusrammene kan til slutt få en omgang med litt mørkere brunt.

Som avslutning bør det legges på 1-2 strøk med Humbrol 33 Matt Black godt uttynnet i terpentin (ca. 1 del maling til 5 deler terpentin) for å illudere sot og skitt, men også for å fremheve konturer. Mal MED bordene. Igjen, studer bilder av 1:1 vogner.

Etter at du har montert på dekaler, bør vognsidene dekkes med et lag klarlakk. Om du velger matt, halvblank eller blank er helt opp til deg, det er stor variasjon hos forbildet også her.

DSCF0995_1200

DSCF8203_1200.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s