Første gang publisert i MJ-bladet 1/2014
Hver gang jeg kjøper rullende materiell, det seg være vogn eller lokomotiv, pleier jeg å granske modellen med ”modellbyggerens” blikk for å se om det er ting jeg kan forbedre eller bygge om…
Da det ble annonsert at Brawas H0 Robeltralle kom for salg, var jeg rask til å bestille meg en slik. Dette er en modell med tysk forbilde, men jeg ville gjerne gjøre min så ”norsk” som mulig. Jeg startet derfor med å søke gjennom nettet etter bilder av norske Robel-traller. Det var ikke så mange bilder jeg fant av denne typen, men i hvert fall nok til å se en del detaljer samt konstatere at knapt noen av disse Robel-trallene var helt like.
Jeg startet med å montere dekoder. Det finnes en Brawa-dekoder som er tilpasset 4-pins pluggen i modellen, men denne dekoderen er ganske stor og det var vanskelig å finne plass til den uten å måtte fjerne interiøret (som fungerer som nødvendig vekt til modellen). Jeg benyttet derfor en Lenz Gold Mini-dekoder i stedet, og freste ut litt av interiøret for å finne en fin plass til denne:

Så ville jeg ha lys på modellen, og jeg fant ut at jeg fikk nøye meg med markeringslysene. Topplyskastere (uten lys) får jeg montere senere.
Lysene i front var ganske enkle å få til, bor to 1 mm hull i fronten, kutt til to korte biter med 1 mm lysleder, dekk den delen som skal være selve lykten med en bit sort krympestrømpe og krymp denne forsiktig. På innsiden av førerhytten ble det limt fast (med epoksylim) to små varmhvite lysdioder, koblet i serie med en ganske høyohmig motstand slik at ikke lyset ble altfor sterkt.

Lysene i bakkant av førerhytten var ikke fullt så enkle, disse skal stikke litt ut fra selve hytten. Her valgte jeg å lage selve lyskasterhuset av korte biter med 1,5 mm messingrør som det er boret et 0,5 mm hull i siden på (tips: Bor det lille hullet før rørbiten kappes til). Rørbitene ble utvidet litt på innsiden for at lysåpningen skulle bli litt større. Så ble det tredd to biter med 0,5 mm lysleder inn i sidehullene og rørbitene ble fylt med en ørliten dråpe epoksylim (se bilde under). Pass på at enden på lyslederen ligger midt inni rørbiten slik at lyset ikke blir hindret. Test dette med å lyse gjennom lyslederen før limet herder.

Jeg boret 0,5 mm hull i sidestolpene på førerhytten, loddet sammen to bitte små lysdioder slik at de lyste hver sin vei og limte dem inni førerhyttetaket:

Deretter ble lyslederne tredd gjennom hullene i førerhytten og tilpasset i lengde så de traff overflaten på lysdiodene. Så ble de limt fast, en av gangen.
Etter at lysdiodene var godt dekket med epoksylim, ble både de og lyslederne dekket med flere lag maling til det ikke lenger skinte noe lys igjennom. Lyskasterhusene ble malt sorte. Det var adskillig mindre lys som slapp ut til lyskasterne bak enn foran, så seriemotstanden til de bakre lyskasterne ble valgt slik at lysdiodene kunne gi mest mulig lys (20 mA for disse diodene).
Etter at ledningene var koblet til dekoderen og funksjonene testet var tiden inne for å montere fast førerhytten.
Og slik ble det ferdige resultatet:

Selve detaljeringen av Robeltrallen er ikke ferdig ennå, smussing og mange detaljer gjenstår. De tingene jeg hittil har gjort er å male taket i alu-farge, montere et par benamputerte figurer inni, fylle fortynnet sortfarge i gitterne nederst på førerhytten samt lime fast tynn ”netting” av et-eller-annet silkestoff bak nedre frontvindu. Jeg må finne en annen plass til eksosrørene enn den originale. I følge 1:1 bildene var de montert på flere ulike steder på de norske Robel-trallene, men jeg fant ingen bilder som viste rørene plassert slik som modellen er.
Metoden jeg benyttet for å lage de bakre lyskasterne kan f.eks. også tenkes brukt til å lage markeringslys på norske damplokomotiver.