Bygging av hesjer

Tidligere publisert i MJ-bladet 3/2008.
Når det gjelder landskapsbygging på modelljernbanen tenker mange av oss da ofte på bygging av fjell og tunneler, og kanskje ikke så mye på store åpne jordbrukslandskap. Dette fordi plassen vi har tilgjengelig på modelljernbanen ofte er sterkt begrenset og da er ikke store jorder det første vi prioriterer. På større modelljernbaner derimot, som man ofte finner i mj-klubber, er det lettere å sette av plass til slikt. Likeså på moduler. Og dersom man modellerer norsk sensommer, litt tilbake i tid, er hesjer en naturlig ting å ta med. Her får du en oppskrift på hvordan man kan lage slike. Beskrivelsen gjelder for H0, men det er fullt mulig å lage hesjer i andre skalaer også.

Bakgrunn: Drammen Modelljernbaneklubb, hvor jeg er medlem, bygger et fastanlegg i sine lokaler. Selv om vi, i vant mj-ånd, har en god del spor på anlegget, søker vi også å bygge noen «scener» hvor landskapet fremstår som mer dominerende enn jernbanen. I en av disse scenene har vi et jernbanespor som svinger seg mellom to større jorder, vi bestemte oss for at det på disse jordene skulle være hesjer. Jeg lagde 4 stykker, mellom 30 og 50 cm lange.

Til disse hesjene benyttet jeg følgende deler:

  • Runde tannpirkere (f.eks. Biltema art. nr. 85-137)
  • 1 mm plastplate
  • Stålull (NB uten såpe)
  • en bit flertrådet tynn kabel (f.eks. 0,22 mm²)
  • Litt pianotråd
  • Epoksylim
  • Maling (f. eks. Humbrol 81)

Verktøysliste:

  • Hobbykniv
  • Avbitertang
  • Saks
  • Pensel (ca. str. 1)
  • Minidrill
  • Sandpapir
  • Lakksprøyte

Begynn med å skjære til en plaststripe, like lang som du planlegger at hesjen(e) skal være og ca. 15 mm bred. Staurene til hesjene lages av tannpirkere. Du kan selvfølgelig velge å bruke dem «rett ut av boksen», men det beste er å pusse dem noe ned i tykkelse først, ellers vil de mer minne om telefonstolper enn staur. Fest tannpirkeren i en minibormaskin og puss ned vha sandpapir. Pass på at du ikke har for høyt turtall på maskinen, ellers blir det varmt for den blivende stauren! Lag opp det antall staur du trenger (en staur for hver 2-3 cm) og lag i tillegg opp en del ekstra som skal benyttes til sideveis støtte for hesjen.

Kapp staurene til passende lengder, sørg for at ikke alle blir like lange. Lim staurene til plaststripen med epoksylim, med passende avstand mellom. Jeg valgte å lime fast et par biter med pianotråd også, for å lette festingen av hesjen til underlaget. Deretter, når limet er tørket, er turen kommet til å feste «høyet» (stålullen)  til hesjen.

dscf2719_1200

Start med å vikle lange, tynne strimler av stålullen rundt plaststripen. Dette vil tjene som underlag og feste for topplaget. Jeg fant det ikke nødvendig å lime fast stålullen. Topplaget med stålull består av kortere og bredere biter, brettet over toppen av plaststripen. Legg på lag med stålull inntil plaststripen er helt dekt. Tilslutt trimmes det hele forsiktig med en saks, slik at ikke lange stålulltråder stikker ut. Lett børsting med fingertuppene ovenfra og nedover vil også hjelpe til med å få vekk utstikkende tråder.

dscf2737_1200 

dscf2739_1200

Så er tiden kommet for lakkering av stålullen. Jeg benyttet Humbrol 81 til dette, påført med lakksprøyte. Vær nøye med å lakkere stålullen fra mange vinkler, inklusive undersiden slik at alt blir dekt.

dscf2754_1200

Når lakken er tørr males staurene med en grå/brun malingsmiks. Benytt en tynn pensel, og pass på å få malt også de delene av staurene som synes under stålullen. Unngå å søle på stålullen. Mal også de ekstra staurene som skal benyttes for sideveis støtte av hesjen.

dscf2755_1200

Når alt er tørt, kan hesjen monteres på anlegget. Dersom underlaget hesjen skal stå på ikke er helt jevnt, kan du lage bøyer på hesjen ved å klippe hakk i plaststripen fra undersiden. NB: Ikke klipp helt igjennom til toppen av plaststripen!

Lim fast noen tilkuttede staur på skrå for støtte av hesjen, fest også en kort staurbit ca. 3 cm ut for endene av hesjen. Mellom denne biten og første staur i enden av hesjen spennes en tynn metalltråd (enkeltkordel fra en tynn flertrådet kabel). Nå er hesjen ferdig.

dscf2774_1200

En liten vri, kan være å modellere en hesje som ikke helt er fylt opp. Det gjøres ved å lage den ene enden av hesjen noe lavere og spenne opp en tynn metalltråd i overkant av den lave delen.

dscf2762_1200

dscf2767_1200

dscf2777_1200

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s